Oproep HUJO : evalueer lespakket Stemrecht vanaf 16, een goed idee?

logo-vlaamse-jeugdraad hujo-op-achtergrond

De Vlaamse Jeugdraad is de officiële adviesraad voor de Vlaamse Regering over alle domeinen die kinderen, jongeren en hun organisaties in Vlaanderen aanbelangen. In een aantal Europese landen woedt op dit moment een stevig debat over het verlagen van de stemgerechtigde leeftijd. Ook de Vlaamse Jeugdraad wil een gefundeerd standpunt innemen in deze discussie.

De vrijwilligers van de Vlaamse Jeugdraad ontwikkelden i.s.m. Hujo een lespakket om leerkrachten uit de 2de en 3de graad van het secundair onderwijs aan te zetten het debat rond stemrecht vanaf 16 aan te gaan in de klas. Het lespakket bevat achtergrondinformatie over het thema stemrecht vanaf 16, een filmpje met de mening van enkele experts over stemrecht vanaf 16, een debatoefening van twee lesuren, en achtergrondinformatie over het voeren van een debat en het formuleren van argumenten.

De Vlaamse Jeugdraad is op zoek naar leerkrachten die aan de slag willen gaan met het lespakket in hun klas. We vragen om de leerlingen achteraf een korte vragenlijst te laten invullen waarin ze hun mening vertellen. Aan de leerkracht vragen we om ons via een vragenlijst het standpunt van de klas te bezorgen. Door het invullen van de vragenlijsten krijgt de Vlaamse jeugdraad inzicht in de mening van jongeren en maakt elke deelnemende klas kans op een lading filmtickets.

Alle informatie vindt u op de website van de Vlaamse Jeugdraad: www.vlaamsejeugdraad.be/stemrecht16